Nέα οδηγία YOAM για διαφημίσεις, video και πλατφόρμες

www.how2grow.gr

Nέα οδηγία YOAM για διαφημίσεις, video και πλατφόρμες

Τέλος το διαφημιστικό 12λεπτο - έρχεται το 20% ανά 24ωρο

Τη νέα αναθεωρημένη οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (οδηγία ΥΟΑΜ) με δραματικές αλλαγές στην τηλεοπτική διαφήμιση μελετούν οι εμπορικοί διευθυντές των ελληνικών καναλιών προκειμένου να είναι σε θέση να προσαρμόσουν τους χρόνους προβολής των πελατών τους και τις διαφημιστικές περιόδους μετάδοσης των τηλεοπτικών σποτ. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο την οποία προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμώντας ότι η νομοθεσία για την τηλεοπτική διαφήμιση πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να αλλάξει με τον διαφημιστικό χρόνο να αντιστοιχεί πλέον στο 20% της ημερήσιας τηλεοπτικής περιόδου εκπομπής μεταξύ 6 το πρωί και 6 το απόγευμα, δίνοντας στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς την ευελιξία να προσαρμόσουν τις διαφημιστικές τους περιόδους σε τηλεοπτικές ζώνες υψηλής παιδικής τηλεθέασης. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αλλάζει η νομοθεσία, η προστασία κυρίως των παιδιών από την ανεξέλεγκτη προβολή προϊόντων και υπηρεσιών. Μια άλλη ενδιαφέρουσα αλλαγή που εισάγει η οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι για τις ώρες υψηλής τηλεθέασης (6 μ.μ. έως 12 τα μεσάνυχτα, δηλαδή στη ζώνη του prime time) o επιτρεπόμενος χρόνος διαφήμισης δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20% του συνολικού χρόνου εκπομπής αντί για το σημερινό 12λεπτο ανά τηλεοπτική ώρα. Πρόκειται σαφέστατα για μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη καθώς:

Φρένο στις παραβάσεις

Βάζει φρένο στην ανεξέλεγκτη υπέρβαση του διαφημιστικού ορίου των  σημερινών 12 λεπτών ανά ώρα που συχνά παραβίαζαν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας όταν πρόβαλαν κινηματογραφικές ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές υψηλού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα να εισπράττουν μεγάλα πρόστιμα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τα κανάλια δεν θα μπορούν όπως είναι λογικό πλέον να επικαλούνται έλλειψη διαφημιστικού χρόνου για τα εν λόγω υψηλής τηλεθέασης προγράμματα στη ζώνη κυρίως 9 μ.μ. με 12 τα μεσάνυχτα και να δικαιολογούν τις υπερβάσεις τους που συχνά οδηγούν σε αυστηρές προειδοποιήσεις ή και πρόστιμα από το ΕΣΡ μετά από καταγγελίες πολιτών. Η στάση αυτή ορισμένων καναλιών έχει συγκαταλέξει την υπέρβαση διαφημιστικών ορίων μεταξύ των πιο συχνών παραβάσεων της τηλεοπτικής νομοθεσίας που συνοδεύονται από συστάσεις και κυρώσεις μέχρι και ανάκληση της άδειας. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το 2017 τα πρόστιμα που επιδίκασε το ΕΣΡ ανήλθαν σε 505.000 ευρώ για παραβάσεις όπως η Συγκεκαλυμμένη και παραπλανητική διαφήμιση, η υπέρβαση διαφημιστικού χρόνου, η σύγχυση μεταξύ διαφήμισης και ενημέρωσης, προσβολές και απαξιώσεις πρόσωπων με ανοίκειο ή χυδαίο λόγο , αναληθείς ειδήσεις ή ρεπορτάζ αποδιδόμενους σε μή κατονομαζόμενους «κύκλους», ο μή διαχωρισμός και η σκόπιμη σύγχυση μεταξύ είδησης και δημοσιογραφικού σχολιασμού, οι παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ανηλίκων, η ρητορική μίσους, ρατσιστικού λόγου και ξενοφοβίας, η εσφαλμένη χρήση μέχρι και «κακοποίηση» (νοηματική, συντακτική και γραμματική) της ελληνικής γλώσσας, οι τηλεπωλήσεις, η προώθηση σκευασμάτων και αδιαφανών τηλεφωνικών διαγωνισμών κ.ά.

Ευελιξία

Μια σημαντική παράμετρος της νέας οδηγίας για τα οπτικοακουστικά είναι ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί μπορούν να κατανέμουν με μεγαλύτερη ελευθερία τον χρόνο διαφημίσεων στη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα κανάλι έχει προγραμματίσει την προβολή μιας κινηματογραφικής ταινίας σε Α' προβολή και "ποντάρει" διαφημιστικά σε αυτήν, τότε μπορεί να "φυλάξει" διαφημιστικό χρόνο για το εν λόγω πρόγραμμα σε βάρος κάποιου άλλου το οποίο δεν είναι τόσο ελκυστικό για διαφημιζόμενους. Αρα 12λεπτο τέλος ανά ώρα προβολής με ενδεχόμενο να μεγαλώσει το ποσοστό διαφημιστικού χρόνου σε τηλεοπτικά προϊόντα υψηλής τηλεθέασης.

Ενίσχυση ευρωπαϊκών παραγωγών

Σε σχέση με το περιεχόμενο, προβλέπεται ότι τουλάχιστον το 30% θα πρέπει να προέρχεται από ευρωπαϊκές παραγωγές. Κύριος στόχος της νέας οδηγίας, με την οποία επιβάλλεται στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, στις πλατφόρμες βίντεο κατά παραγγελία (video-on-demand), τις πλατφόρμες κοινής χρήσης όπως το Netflix, το YouTube ή το Facebook, καθώς και για πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο με απευθείας μετάδοση (live streaming), είναι η ενισχυμένη προστασία ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο, όπως είναι το τηλεοπτικό περιεχόμενο βίας, μίσους και τρομοκρατίας.

Οι πάροχοι υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων θα πρέπει να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση περιεχομένου που ενθαρρύνει τη βία, το μίσος και την τρομοκρατία, ενώ η αδικαιολόγητη βία και η πορνογραφία θα υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες.

Ο Aντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς Άντρους Άνσιπ δήλωσε σχετικά: «Οι νέοι αυτοί κανόνες αντικατοπτρίζουν την ψηφιακή πρόοδο και αναγνωρίζουν ότι οι άνθρωποι σήμερα βλέπουν βίντεο με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν. Ενθαρρύνουν τις καινοτόμες υπηρεσίες και προωθούν τις ευρωπαϊκές ταινίες – αλλά προστατεύουν και τα παιδιά και καταπολεμούν αποτελεσματικότερα τη ρητορική μίσους.»

Η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε: «Ένα δικαιότερο περιβάλλον για όλους τους παράγοντες του οπτικοακουστικού τομέα είναι ιδιαίτερα αναγκαίο.» Επιπλέον, ο τομέας του πολιτισμού μας θα προβάλλεται καλύτερα στους καταλόγους κατά παραγγελία υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, πράγμα που αποτελεί σημαντική αλλαγή προς το καλύτερο για τους Ευρωπαίους δημιουργούς και συγγραφείς.»

Ποια νέα στοιχεία θα περιλαμβάνει η αναθεωρημένη οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (οδηγία ΥΟΑΜ);

* Ενίσχυση της αρχής της χώρας καταγωγής με μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά το κράτος μέλος του οποίου το δίκαιο εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση, με τις ίδιες διαδικασίες τόσο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς όσο και για τους παρόχους υπηρεσιών κατά παραγγελία, καθώς και με δυνατότητες για παρεκκλίσεις σε περίπτωση ζητημάτων δημόσιας ασφάλειας και σοβαρών κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

* Καλύτερη προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο τόσο στην τηλεόραση όσο και στις υπηρεσίες βίντεο κατά παραγγελία. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι οι πλατφόρμες ανταλλαγής βίντεο πρέπει να θεσπίζουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων.

* Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τον οπτικοακουστικό τομέα επεκτείνονται στις πλατφόρμες ανταλλαγής βίντεο. Η αναθεωρημένη οδηγία θα ισχύει επίσης για τα βίντεο που παράγονται από χρήστες και αναρτώνται σε πλατφόρμες, όπως το Facebook, όταν η παροχή οπτικοακουστικού περιεχομένου αποτελεί βασική λειτουργία της υπηρεσίας.

* Αυστηρότεροι κανόνες για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της δημόσιας πρόκλησης σε τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, οι οποίοι απαγορεύουν την υποκίνηση βίας ή μίσους και την πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικών πράξεων στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων. Οι κανόνες θα ισχύουν και για τις πλατφόρμες ανταλλαγής βίντεο, με σκοπό την προστασία των ανθρώπων από την υποκίνηση βίας ή μίσους και από περιεχόμενα που συνιστούν ποινικά αδικήματα.

* Προώθηση ευρωπαϊκών έργων στους καταλόγους κατά παραγγελία υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων με τουλάχιστον 30 % ποσοστό ευρωπαϊκού περιεχομένου.

* Περισσότερη ευελιξία όσον αφορά τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Οι αναθεωρημένοι κανόνες παρέχουν στους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον χρόνο μετάδοσης διαφημίσεων – το γενικό όριο του 20 % του χρόνου μετάδοσης διατηρείται μεταξύ 6:00 π.μ. και 6:00 μ.μ.

Η τεχνολογία αλλάζει τη νομοθεσία - το σκεπτικό της οδηγίας

Το τοπίο των μέσων ενημέρωσης έχει μεταβληθεί ριζικά σε λιγότερο από μία δεκαετία. Αντί να κάθονται μπροστά στην οικογενειακή τηλεόραση, εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ιδίως νέοι, παρακολουθούν περιεχόμενο μέσω του διαδικτύου, κατά παραγγελία και σε διάφορες κινητές συσκευές. Το παγκόσμιο μερίδιο των βίντεο στη διαδικτυακή κίνηση των καταναλωτών αναμένεται να αυξηθεί από 64 % το 2014 σε 80 % έως το 2019.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ψηφιακή ενιαία αγορά, τον Μάιο του 2016 η Επιτροπή πρότεινε μια αναθεωρημένη οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων η οποία περιλάμβανε μια νέα προσέγγιση για τις διαδικτυακές πλατφόρμες διάδοσης οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την αναθεωρημένη οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, η οποία στηρίζει την ευρωπαϊκή παραγωγή, εγγυάται την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών, ενισχύει την προστασία των ανηλίκων και εδραιώνει την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους σε κάθε οπτικοακουστικό περιεχόμενο.

Οι νέοι κανόνες θα είναι αυστηρότεροι στο χώρο της διαφήμισης και θα θέτουν 30% όριο ευρωπαϊκών έργων σε καταλόγους ηλεκτρονικών πλατφορμών, με βίντεο κατά παραγγελία.

Όταν επικυρωθεί και από το Συμβούλιο της ΕΕ, η αναθεωρημένη οδηγία θα ισχύσει για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, αλλά και για τις πλατφόρμες βίντεο κατά παραγγελία («video-on-demand»), τις πλατφόρμες κοινής χρήσης όπως το Netflix, το YouTube ή το Facebook, καθώς και για πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο με απευθείας μετάδοση («live streaming»).

Οι επικαιροποιημένοι κανόνες θα προστατεύουν καλύτερα τους ανήλικους από περιεχόμενο βίας, μίσους, τρομοκρατίας και από επιβλαβείς διαφημίσεις .

* Οι πάροχοι υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων θα πρέπει να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση περιεχομένου που ενθαρρύνει τη βία, το μίσος και την τρομοκρατία, ενώ η αδικαιολόγητη βία και η πορνογραφία θα υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες. Όταν καταγγέλλεται ή επισημαίνεται από χρήστες περιεχόμενο σε πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο ως επιβλαβές θα πρέπει να υπάρχει ταχεία αντίδραση.

* Η νομοθεσία δεν περιλαμβάνει φιλτράρισμα περιεχομένου πριν από τη μεταφόρτωσή του, αλλά, κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου, οι πλατφόρμες θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν διαφανή, εύχρηστο και αποτελεσματικό μηχανισμό που θα επιτρέπει στους χρήστες να καταγγέλλουν ή να επισημαίνουν περιεχόμενο.

* Ο νέος νόμος περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες σχετικά με τη διαφήμιση, την τοποθέτηση προϊόντων σε τηλεοπτικά παιδικά προγράμματα και περιεχόμενο που διατίθεται σε πλατφόρμες με βίντεο κατά παραγγελία.

* Η νομοθετική πρόταση εγκρίθηκε με 452 ψήφους υπέρ, 132 ψήφους κατά, και 65 αποχές.

Σόνια Χαϊμαντά

No Comments

Post a Reply