Eρευνα AdEx Benchmark 2017 Report

Eρευνα AdEx Benchmark 2017 Report

Καλπάζουν με 41% και 35% mobile διαφήμιση και video

Με διψήφιο ποσοστό (41,1%) αυξάνεται και το 2017 η διαφημιστική δαπάνη στα κινητά, αγγίζοντας τα 8,1 δις ευρώ έναντι 5,8 δις ευρώ το 2016 σε μια online διαφημιστική "πίτα" αξίας 48 δις ευρώ σε 27 χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς (34,8%) εκτοξεύεται και η διαφήμιση video στο ψηφιακό περιβάλλον καθώς από 3,9 δις ευρώ το 2016, η δαπάνη στη σχετική κατηγορία εκτοξεύθηκε στα 5,3 δις ευρώ το 2017. Αυτό είναι το συμπέρασμα για την mobile διαφήμιση και για το video, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα AdEx Benchmark 2017 Report για την ψηφιακή διαφήμιση στην ευρωπαϊκή αγορά που πραγματοποιείται από το IAB Europe σε συνεργασία με την HIS Markit για 12η συνεχή χρονιά.

Η έκθεση παρέχει μια συνολική προοπτική της διαφημιστικής δαπάνης για online διαφήμιση σε όλη την Ευρώπη, η οποία είναι απαραίτητη για τη συγκριτική αξιολόγηση των τάσεων της ανάπτυξης της αγοράς, του ολοένα και πιο πανευρωπαϊκού χαρακτήρα των επενδύσεων στην ψηφιακή διαφήμιση και του ρόλου της ευρωπαϊκής ψηφιακής οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση βασίζεται σε μελέτη των 27 αγορών στην Ευρώπη με τις 20 από αυτές να αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό (+13,2% σε σύγκριση με τα 42,5 δισ. ευρώ του 2016). Ο πυρήνας αυτής της ανάπτυξης αφορά στην mobile διαφήμιση στην οποία όλες οι αγορές αποτυπώνουν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η έκθεση περιλαμβάνει δεδομένα σχετικά με τη διαφημιστική δαπάνη στα social media και χωρίζει το βίντεο σε in-stream (διαφήμιση με video εντός ροής video στα social media) και out-stream (διαφήμιση με video εκτός ροής σε περιβάλλον κειμένου), αποκαλύπτοντας ότι τα βίντεο και τα social media συνιστούν εξίσου βασικούς παράγοντες ανάπτυξης που υποστηρίζονται από δημιουργική καινοτομία που επιτρέπει πιο απρόσκοπτη ενσωμάτωση των επιμέρους μορφών διαφήμισης στο περιεχόμενο των ψηφιακών ΜΜΕ. Πάντως η αύξηση του video οφείλεται σαφώς περισσότερο στη ζήτηση για διαφήμιση out- stream (+73,45) παρά στην αύξηση του in-stream (+6,9%).

Top 10 κατάταξης - ετήσια αύξηση

 1. Λευκορωσία - 33,9%
 2. Σερβία - 23,7%
 3. Ρωσία - 21,9%
 4. Τσεχία - 18,7%
 5. Σλοβενία ​​- 18,4%
 6. Σουηδία - 18,4%
 7. Ουγγαρία - 16,7%
 8. Νορβηγία - 16,6%
 9. Ρουμανία - 16,1%
 10. Τουρκία - 15,6%

Top 10 κατάταξης - ανάπτυξη mobile

 1. Λευκορωσία - 146,8%
 2. Τσεχία - 96,5%
 3. Σερβία - 84,3%
 4. Τουρκία - 82,2%
 5. Ρωσία - 52,1%
 6. Σλοβακία - 51,9%
 7. Κροατία - 45,4%
 8. Βουλγαρία - 41,1%
 9. Σουηδία - 39,9%
 10. Ιταλία - 39,2%

Ο κ. Townsend Feehan, Διευθύνων Σύμβουλος της IAB Europe δήλωσε: "Η πρόσφατη έκθεση Benchmark του AdEx επιβεβαιώνει τον ρόλο της ψηφιακής διαφήμισης στην υποστήριξη της παροχής ψηφιακού περιεχομένου και εμπειριών των καταναλωτών. Με το GDPR να συνιστά πλέον μια νέα πραγματικότητα, ο κλάδος βρίσκεται σε σταυροδρόμι και πρέπει να προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των καταναλωτών και να μεγιστοποιήσει τη συμβολή της ψηφιακής διαφήμισης στην ευρωπαϊκή οικονομία".

Ο Daniel Knapp, εκτελεστικός διευθυντής της TMT στην IHS Markit, δήλωσε ότι "τα social media, το βίντεο και η αναζήτηση ήταν οι κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης πίσω από την ψηφιακή διαφήμιση στην Ευρώπη το 2017. Αυτοί οι παράγοντες υποστηρίζουν την ισχύ της διασύνδεσης, τη θέση, το συναίσθημα και την πορεία προς την αγορά, τόσο ευπροσάρμοστα και απαραίτητα για τις σημερινές μάρκες. "

Η αναφορά περιλαμβάνει δεδομένα από τις ακόλουθες μορφές διαφήμισης μέσω διαδικτύου:

 • Display
 • Πληρωμή για αναζήτηση
 • Αγγελίες και Κατάλογοι

Πρόσθετες κατηγορίες:

 • Βίντεο (In-Stream και Out-Stream)
 • Κινητό (Εμφάνιση και αναζήτηση)

 

Σχετικά με την IAB Europe

Η IAB Europe είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή ένωση για το ψηφιακό διαφημιστικό οικοσύστημα. Αποστολή της είναι να προωθήσει την ανάπτυξη αυτού του καινοτόμου τομέα και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του διαμορφώνοντας το ρυθμιστικό περιβάλλον, δείχνοντας την αξία που προσφέρει η ψηφιακή διαφήμιση στην ευρωπαϊκή οικονομία, στους καταναλωτές και την αγορά και αναπτύσσοντας και διευκολύνοντας την υιοθέτηση εναρμονισμένων επιχειρηματικών πρακτικών που λαμβάνουν υπόψη τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των χρηστών.

 

Σχετικά με τη μελέτη AdEx Benchmark

Τα στοιχεία έχουν συνταχθεί από την IAB Europe βάσει πληροφοριών που παρέχονται από τα εθνικά γραφεία της IAB στην Ευρώπη. Στη συνέχεια τα επεξεργάζεται και τα αναλύει η IHS Markit. Η έκθεση περιλαμβάνει το μέγεθος και την αξία της αγοράς για το 2017 για τις ακόλουθες αγορές: Αυστρία, Λευκορωσία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Ρουμανία, Ρωσία, Ισπανία, Σλοβακία, Σερβία, Τουρκία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα στοιχεία αφορούν το 2017.

 

Σχετικά με την IHS Markit

Η IHS Markit είναι παγκόσμιος ηγέτης σε κρίσιμες πληροφορίες, αναλύσεις και λύσεις για τις μεγάλες βιομηχανίες και αγορές που οδηγούν τις οικονομίες παγκοσμίως. Η εταιρεία παρέχει πληροφορίες, αναλύσεις και λύσεις επόμενης γενιάς για τους πελάτες στις επιχειρήσεις, τη χρηματοδότηση και την κυβέρνηση, βελτιώνοντας την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητά τους και παρέχοντας βαθιά γνώση που οδηγεί σε καλά ενημερωμένες, σίγουρες αποφάσεις. Η IHS Markit διαθέτει περισσότερους από 50.000 βασικούς επιχειρηματικούς και κυβερνητικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένου του 85% της Fortune Global 500 και των κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παγκοσμίως. Με έδρα το Λονδίνο, η IHS Markit δεσμεύεται για βιώσιμη και κερδοφόρα ανάπτυξη.

 

No Comments

Post a Reply