Καυτό και απρόβλεπτο καλοκαίρι για τα ΜΜΕ

Καυτό και απρόβλεπτο καλοκαίρι για τα ΜΜΕ

Στον αστερισμό μιας "καυτής" εαρινής και θερινής περιόδου εισέρχεται το μηντιακό οικοσύστημα της χώρας, τόσο σε καθαρά θεσμικό-νομοθετικό επίπεδο όσο και σε όρους αγοράς.  Εν αναμονή της τροπολογίας για την απευθείας τιμολόγηση και τις εγκυκλίους για το barcode στις εφημερίδες και το Μητρώο Περιφερειακού Τύπου, τα ΜΜΕ πάλλονται σε μια διαρκή ταλάντωση που θέτει σε κίνδυνο τόσο τη βιωσιμότητά τους όσο και τη διατήρησή τους στα "ίδια χέρια".

Κινούμενη άμμος η αδειοδότηση καναλιών

Στο πεδίο των αδειών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας το "μπαλάκι" βρίσκεται στα χέρια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που πραγματοποιεί κυριολεκτικά αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει τις προθεσμίες και κυρίως αυτήν της 4ης Μαΐου 2018, οπότε εκδικάζονται στο ΣτΕ οι προσφυγές της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και των επιμέρους καναλιών ξεχωριστά,  του Star, του Alpha, του ΣΚΑΪ, του ΑΝΤ1 και φυσικά του Mega.

Στην ουσία το ΕΣΡ έχει στη διάθεσή του μόλις έναν μήνα για να ολοκληρώσει τον έλεγχο των φακέλων των εταιρειών ή σταθμών που κατέθεσαν αίτηση άδειας και συγκεκριμένα των εταιρειών Ειδήσεις Ντοτ Κομ (ΣΚΑΪ) του Γ.Αλαφούζου, του ΑΝΤΕΝΝΑ TV του Θ.Κυριακού, της Νέας Τηλεόρασης (Star), συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη, του Alpha του Δ. Κοντομηνά, της Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ (Epsilon) του Ιβάν Σαββίδη και της Τηλεοπτικής Ελλάδας Α..Ε. την οποία εκπροσώπησε ο Μ. Γιομπαζολιάς - κατά πάσα πιθανότητα εκπροσωπώντας τον Φ. Βρυώνη. Το διάστημα αυτό θα πρέπει το ΕΣΡ να αποφασίσει, μετά τη διαδικασία της κατάθεσης των ενστάσεων, ποιοι δικαιούνται άδεια από τους συνολικά έξι παίκτες και ποιοί όχι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο τελικός αριθμός των αδειοδοτηθέντων δεν τελεί μόνον υπό την κρίση του ΕΣΡ αλλά εξαρτάται και από τις ενστάσεις που θα κατατεθούν από τους ανταγωνιστές μεταξύ τους. Μάλιστα οι περισσότερες ενστάσεις αναμένεται να κατατεθούν επί των "πόθεν έσχες" και επί των μετόχων που εμφανίζονται στα μετοχολόγια των σταθμών.

Υπολογίζεται πάντως η όλη διαδικασία αυτή που περιγράφεται παραπάνω να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Απριλίου, ώστε η Ολομέλεια του ΣτΕ στη συνέχεια να κρίνει απερίσπαστα μετά την προσφυγή των καναλαρχών κατά του νόμου 4339/2015, ζητώντας την ακύρωση της προκήρυξης των τηλεοπτικών αδειών. Την ίδια ημερομηνία (4/5) θα αποφανθεί το ΣτΕ και για το Mega μετά την σχετική διαταγή του προέδρου Ν.Σακελλαρίου για προσωρινή συνέχιση της λειτουργίας του μετά την προσφυγή στο ΣτΕ κατά της "καταδικαστικής" απόφασης του ΕΣΡ από 120 εργαζομένους, την ΠΟΣΠΕΡΤ και την ΕΤΙΤΑ. Το πιο σοβαρό ζήτημα που θα ανακύψει μετά τη διαδικασία της αδειοδότησης υπολογίζεται ότι θα είναι το νομικό κενό που θα παραμείνει αναφορικά με τη λειτουργία των μη αδειοδοτηθέντων περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών που θα μείνουν "ξεκρέμαστοι" θεσμικά πόσο μάλλον αν ακολουθήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η προκήρυξη για τα θεματικά κανάλια πανελλαδικής κάλυψης.

Τα γεγονότα μείζονος σημασίας

Στο τηλεοπτικό τοπίο μια μεγάλη εκκρεμότητα είναι η διαμόρφωση της λίστας των γεγονότων μείζονος σημασίας για το τηλεοπτικό κοινό, που βρίσκεται σε διαβούλευση προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η χώρα με τη σχετική  ευρωπαϊκή οδηγία.  Σύμφωνα με τη ντιρεκτίβα, τα γεγονότα που θα επιλεγούν τελικά και θα ενταχθούν στη λίστα, θα

προβάλλονται de facto και από την ελεύθερη τηλεόραση και όχι μόνο από τη συνδρομητική. Τέτοια γεγονότα μπορεί να είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο ημιτελικός και ο τελικός του εθνικού και ευρωπαϊκού κυπέλλου ποδοσφαίρου, ο τελικός του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης (Eurobasket και Mundobasket) κ.ά.

Το βασικό κριτήριο είναι η ευρύτερη δυνατή απήχηση ενός γεγονότος στο κοινωνικό σύνολο, με όρους τηλεθέασης, όπως, π.χ. η συμμετοχή της Εθνικής ομάδας σε ένα συγκεκριμένο άθλημα, το οποίο εντάσσεται σε σημαντική διεθνή διοργάνωση.

Το Ραδιόφωνο

Ενώ η ραδιοφωνική αγορά ακροάται τις εξαγγελίες του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης Λ.Κρέτσου για το ψηφιακό ραδιόφωνο, ολοκληρώνεται η διαδικασία της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Expression of Interest) της ΑΕΜΑΡ για την επιλογή Αναδόχου ή Αναδόχων του Έργου «Μέτρηση της ραδιοφωνικής ακροαματικότητας στην Αττική». Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τις τέσσερις εταιρείες: MRB HELLAS A.E., FOCUS-BARI A.E., METRON ANALYSIS και 361ο RΕSEARCH SOLUTIONS. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν από την ΑΕΜΑΡ μέχρι τέλος Απριλίου 2018, προκειμένου να παράσχουν διευκρινίσεις και να παρουσιάσουν τα στοιχεία του φακέλου τους.

Το Διαδίκτυο

Στo WEB ισχύει νέος κανονισμός διαχείρισης και εκχώρησης ονομάτων χώρου με κατάληξη .gr ή .ελ. Πιο συγκεκριμένα, η  Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αποφάσισε την έκδοση νέου κανονισμού Διαχείρισης και Εκχώρησης Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr ή .ελ. Μέσω του νέου Κανονισμού, η ΕΕΤΤ καθορίζει τους κανόνες για την εκχώρηση και διαχείριση του νέου Μητρώου Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .ελ καθώς  και την τιμολογιακή πολιτική για τις χρεώσιμες πράξεις που αφορούν τα Ονόματα Χώρου με κατάληξη .ελ. Η εκχώρηση των Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .ελ, θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια, και το πρώτο στάδιο θα διαρκέσει τρείς μήνες. Κατά την διάρκεια του πρώτου σταδίου, τα Ονόματα Χώρου με κατάληξη .ελ, θα εκχωρούνται βάσει συγκεκριμένων περιορισμών. Παράλληλα, η ΕΕΤΤ προβαίνει σε τροποποίηση των τελών των Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .gr, όπου το μεταβλητό πεδίο αποτελείται από δύο χαρακτήρες. Το τέλος εκχώρησης ή ανανέωσης ονομάτων χώρου δύο χαρακτήρων που καταβάλουν οι Καταχωρητές στην ΕΕΤΤ μειώνεται από 500 ευρώ σε 300 ευρώ.
Επίσης, ετήσιο τέλος ύψους 100 ευρώ θα επιβάλλεται σε όλους τους καταχωρητές. Το εν λόγω τέλος θα εισάγεται αυτόματα στο σύστημα προπληρωμών του Μητρώου την 20η Ιανουαρίου κάθε έτους.
Ο Κανονισμός έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ η έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Ονομάτων Χώρου με κατάληξη .ελ θα καθορισθεί με μεταγενέστερη Απόφαση του Προέδρου της ΕΕΤΤ.

Η αγορά

Σίγουρα ένα hot θέμα αποτελεί η επιβίωση του Mega και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, η πώληση της βιβλιοθήκης και του brand name του. Εξίσου σημαντική θεωρεί η αγορά την εξέλιξη στο Epsilon με τον Ιβάν Σαββίδη να αποφασίζει για τις αλλαγές στο κανάλι και τον σχεδιασμό της διοίκησης να προβλέπει τη μετεγκατάσταση του σταθμού στις εγκαταστάσεις του Νίνου Ελματζιόγλου στην Παιανία.

Στο τεραίν της συνδρομητικής αποτυπώθηκε έντονο ενδιαφέρον 4 κοινοπραξιών/εταιρειών για το 32,8% της Forthnet. Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν στη Nomura για λογαριασμό των τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Αττικής) τα εξής σχήματα: Η κοινοπραξία Vodafone-Wind, η κοινοπραξία Athena-Odysee, η Pillarstone και η κοινοπραξία Golden Tree-Cyrus (ελέγχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Wind) κι ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ. Αναμένεται ο έλεγχος επί των προτάσεων από την ιαπωνική τράπεζα Nomura. Επίσης η Nova εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη σεζόν 2018-19 των ΠΑΕ ΑΕΛ, Αστέρα Τρίπολης, Λεβαδειακού, Πανιωνίου και ΠΑΣ Γιάννινα που έρχονται να προστεθούν σε αυτά των ΠΑΕ ΑΕΚ, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, και ενώ ήταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Nova, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις και με την Cosmote TV, μαζί με τις υπόλοιπες μικρές ομάδες. Παραμένοντας στη συνδρομητική η είδηση είναι ότι πλέον σε όλες  τις χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν οι συνδρομητές να παρακολουθούν το αθλητικό, κινηματογραφικό, παιδικό, ψυχαγωγικό και ειδησεογραφικό πρόγραμμα αλλά και όλες τις on demand επιλογές περιεχομένου της Nova.

Η ΕΡΤ

Ενώ αναζητεί εμπορικό διευθυντή και ένα ακόμη μέλος του Δ.Σ. της η ΕΡΤ επιχειρεί να αξιοποιήσει το Μουντιάλ 2018 της Ρωσίας, που ξεκινάει στις 14 Ιουνίου. Η κρατική ραδιοτηλεόραση εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων αντί του ποσού των 10 εκατ. ευρώ, κερδίζοντας τη μάχη εναντίον του ΣΚΑΪ και του ΑΝΤ1. Για πρώτη φορά, θα χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε η ΓΓΕΕ, υπό τον Λ. Κρέτσο, για το απευθείας κλείσιμο των συμφωνιών.

Η παρουσία στο Μουντιάλ θα είναι λιτή, με 8 απεσταλμένους και με περιγραφές από τα στούντιο του Ραδιομεγάρου για την τηλεόραση και την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ενώ θα αξιοποιηθεί και ο διαδικτυακός τόπος της ΕΡΤ. Ακόμη, θα υπάρχουν ειδικές εκπομπές για το Μουντιάλ παράλληλα με τις υπόλοιπες ενημερωτικές εκπομπές. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι νέες εκπομπές της ΕΡΤ για τη σεζόν 2017-2018 να δώσουν τα πρώτα δείγματα γραφής κατά τη διάρκεια των αγώνων του Μουντιάλ.

Στα ιδιωτικά κανάλια λέγεται ότι έχει ξεκινήσει κύκλος επαφών ανάμεσα σε επιτελικά στελέχη του Star και του Alpha για ενδεχόμενη τηλεοπτική συνεργασία. Οι διαπραγματεύσεις, εξετάζουν αν μπορεί η Plus Productions του Alpha να αναλάβει και την εκτέλεση των τηλεοπτικών παραγωγών του Star, που γίνονται από εταιρεία του Ομίλου, και ταυτόχρονα οι δημοσιογράφοι του καναλιού της Κάντζας να βρεθούν υπό την ομπρέλα του.

Στον Τύπο μια είδηση που αξίζει είναι ότι στις 7 Ιουνίου θα εκδικαστεί η έφεση της εκδοτικής εταιρείας του «Ελεύθερου Τύπου» κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία απορρίφθηκε η ένταξη στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Η ΗΜΕΠΕΤ, η εταιρεία που εκδίδει τον «Ελεύθερο Τύπο», έχει υπογράψει με το 60% των πιστωτών της και με την πλειονότητα των εργαζομένων συμφωνία για την εξόφληση των οφειλών της μετά την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης. Στην έφεση σημειώνει ότι για το 2016 είχε κέρδη 326.000 ευρώ, ενώ το 2017 μείωσε κι άλλο το κόστος λειτουργίας.

 

Σόνια Χαϊμαντά - Media Trainer & Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων

No Comments

Post a Reply