Ευκαιρία… μείζονος σημασίας

Ευκαιρία… μείζονος σημασίας

Καταρτίζεται ο ελληνικός κατάλογος με τις αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις που πρέπει να μεταδίδονται υποχρεωτικά από τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης.

Γράφει η ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ

Ένα κοινό πεδίο συνεννόησης αρχίζουν να βρίσκουν οι εμπλεκόμενοι στη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιεί από τον περασμένο Απρίλιο το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την κατάρτιση εθνικού καταλόγου γεγονότων, πολιτιστικών και αθλητικών, μείζονος σημασίας, τα οποία θα μεταδίδονται υποχρεωτικά από τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης.

Ο κατάλογος αυτός, εφόσον οριστικοποιηθεί, μέλλει να διασφαλίζει στο εξής ότι συγκεκριμένες αθλητικές αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εθνικό τηλεοπτικό κοινό, θα μεταδίδονται υποχρεωτικά από κανάλια ελεύθερης λήψης (όχι συνδρομητικά), ώστε να εξασφαλίζεται η δωρεάν τηλεοπτική πρόσβαση της ελληνικής κοινωνίας στα γεγονότα αυτά. Προφανώς, πρόκειται για τηλεοπτικά γεγονότα που έχουν τη δυναμική να προσελκύσουν την πλειονότητα του κοινού και τα οποία σαφώς μπορούν να καταγράψουν σημαντική διαφημιστική απορρόφηση.

Τρεις κύκλοι διαβουλεύσεων

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις κύκλοι διαβουλεύσεων, στους οποίους εκπρόσωποι τηλεοπτικών καναλιών, αθλητικών ομοσπονδιών καθώς και πολιτιστικών φορέων κατέθεσαν τις απόψεις τους αναφορικά με το θέμα. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχει ξεκινήσει διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς μεταξύ των οποίων φορείς της δημόσιας διοίκησης, των αθλητικών ενώσεων και σωματείων, των ανεξάρτητων αρχών, των ενώσεων καταναλωτών, της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και του συνόλου των τηλεοπτικών σταθμών (ελεύθερων και συνδρομητικών), και διαδικτυακών πλατφορμών παροχής υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, για την κατάρτιση εθνικού καταλόγου, πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα, την τρίτη κατά σειρά συνάντηση με τους φορείς συντόνισε την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Λευτέρης Κρέτσος, ενώ ειδικές εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, Ροδόλφο Μορώνη, και το Μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Παναγιώτη Φώτη.

Τι σημαίνει μείζονος σημασίας

Επί της ουσίας, τόσο στη φυσική δημόσια διαβούλευση όσο και στην ψηφιακή της version όπου έχουν καταθέσει διάφοροι ενδιαφερόμενοι τις απόψεις τους, έχουν πέσει στο τραπέζι της συζήτησης μια σειρά από εκδηλώσεις, αθλητικές και πολιτιστικές, όπως ο Τελικός του Champions League (ποδόσφαιρο), ο Τελικός του Europa League (ποδόσφαιρο), ο Τελικός Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, οι Ημιτελικοί και ο τελικός Euroleague (μπάσκετ), οι Ημιτελικοί και ο τελικός τυχόν άλλης διοργάνωσης του μπάσκετ, εφόσον υπάρχει συμμετοχή ελληνικής ομάδας, ο Τελικός Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ και, φυσικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θερινοί και χειμερινοί, δηλαδή  υποχρεωτικά οι τελετές έναρξης/λήξης και ένας κρίσιμος και σημαντικός αριθμός ή το σύνολο των αγώνων ημερησίως, με όσο το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη όσον αφορά το αγωνιστικό πρόγραμμα. Προτείνεται από τη συντριπτική πλειονότητα των συμμετασχόντων στη διαβούλευση η υποχρεωτική κάλυψη σε ζωντανή μετάδοση των ελληνικών συμμετοχών.

Επίσης, στη λίστα των γεγονότων μείζονος σημασίας που πρέπει να μεταδίδονται ελεύθερα από κανάλια, ιδιωτικά και δημόσια, προτείνονται οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, υποχρεωτικά τελετές έναρξης/λήξης και τουλάχιστον ένας αριθμός ωρών ημερησίως, με όσο το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη όσον αφορά το αγωνιστικό πρόγραμμα. Προτείνεται από τη συντριπτική πλειονότητα των συμμετασχόντων στη διαβούλευση η υποχρεωτική κάλυψη σε ζωντανή μετάδοση των ελληνικών συμμετοχών. Στον κατάλογο έχουν ενταχθεί ο Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος επαγγελματικών κατηγοριών ανδρών και γυναικών σε ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ, πόλο), το Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, η τελική φάση ευρωπαϊκού ή παγκοσμίου επιπέδου διοργάνωσης ομαδικού αθλήματος επαγγελματικού επιπέδου με συμμετοχή ελληνικής εθνικής.

Στη διαβούλευση έχουν ακουστεί και άλλες φωνές, που υποστηρίζουν ότι στα μείζονος σημασίας γεγονότα πρέπει να ενταχθεί το Grand Prix Formula 1, ο τελικός παγκόσμιου αγώνα volley ball και water polo εάν συμμετέχει ελληνική ομάδα, διεθνείς διοργανώσεις ιδιαίτερου αθλητικού ενδιαφέροντος, όπως το Grand Slam τουρνουά στο τένις, πρωταθλήματα στίβου και γυμναστικής, ιππασία, οι τελικοί κορυφαίων κυπέλλων όπως του αγγλικού και του Ισπανικού, τα playoffs του NBA, κ.ά.

Τα κριτήρια

Επισημαίνεται ότι εκδήλωση μείζονος σημασίας θεωρείται εκείνη που πληροί δύο τουλάχιστον από τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 1. Η ευρύτερη δυνατή απήχηση ενός γεγονότος στην κοινωνία, με όρους τηλεθέασης. 2. Η γενική αναγνώριση ενός γεγονότος ως έχοντος ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία για τον πληθυσμό ενός κράτους και βαρύνοντα ρόλο στην πολιτιστική ταυτότητα του κράτους αυτού. 3. Η ιδιαίτερη γενική απήχηση ενός γεγονότος όχι μόνο σε ένα τμήμα του πληθυσμού ενός κράτους, αλλά στο σύνολο του πληθυσμού (ή σε σημαντικό συστατικό τμήμα του πληθυσμού αυτού). 4. Η συμμετοχή της εθνικής ομάδας σε ένα συγκεκριμένο άθλημα, το οποίο εντάσσεται σε σημαντική διεθνή διοργάνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τη συμβατότητα των μέτρων αυτών στο πλαίσιο του δικαίου του ανταγωνισμού και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως της αρχής της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Ολική και ζωντανή αναμετάδοση

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στην εποχή του διαδικτύου, οτιδήποτε διαφορετικό (μερική ή μαγνητοσκοπημένη) θα καθιστά οικονομικά ασύμφορο για έναν τηλεοπτικό σταθμό ελεύθερης λήψης το να έρθει σε συμφωνία για τα δικαιώματα μετάδοσης και να κληθεί να το προβάλει σε μεταγενέστερο χρόνο, με πολύ μικρότερη τηλεθέαση και μειωμένα διαφημιστικά έσοδα. Προτάθηκε και η δυνατότητα Live streaming σε περίπτωση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων με πολλαπλά ταυτόχρονα δρώμενα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που είναι αδύνατη η συνολική μετάδοση των γεγονότων με τρόπο που να είναι δυνατή η επιλογή από τον τηλεθεατή της επιθυμητής προβολής.

Τα Πολιτιστικά

Οι κυρίαρχες προτάσεις για τα πολιτιστικά γεγονότα μείζονος σημασίας περιλαμβάνουν μία μουσική ή θεατρική εκδήλωση το μήνα από κρατικό ή ιδιωτικό φορέα, το Φεστιβάλ Αθηνών (κυρίως αρχαίο δράμα και κωμωδία - Επίδαυρος, Ηρώδειο), εκδηλώσεις παραδοσιακών συλλόγων, σωματείων, διάφορα τοπικά φεστιβάλ μεγάλων πόλεων και νησιών κ.ά.

Ευρωπαϊκή Οδηγία

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν από ένα μήνα περίπου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, για την κατάρτιση του εθνικού καταλόγου γεγονότων μείζονος σημασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, δεσμεύτηκε ότι οι απόψεις, τα σχόλια και οι προτάσεις που κατατέθηκαν, θα εξετάζονταν και θα λαμβάνονταν υπόψη από τους εμπλεκόμενους φορείς κατά τη διαμόρφωση του καταλόγου. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί πρόβλεψη της ενωσιακής νομοθεσίας στο άρθρο 14 της Οδηγίας 2010/13/ΕΕ για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων που τροποποίησε την Οδηγία 97/36/ΕΚ, που περίεχε αντίστοιχη πρόβλεψη. Η παραπάνω Οδηγία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με το Π.Δ. 109/2010 και η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται στο άρθρο 15 του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος.

Ήδη από το 2007 αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταρτίσει εθνικούς καταλόγους με εκδηλώσεις μεγάλης σημασίας για το κοινό τους. Τέτοιες εκδηλώσεις μπορεί να είναι, σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή πρακτική, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο ημιτελικός και ο τελικός του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, ο Τελικός του Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης (Eurobasket και Mundobasket) κ.ά

No Comments

Post a Reply